Merd elengedni a fantáziád és megtapasztalni új ízvilágokat!

Ildyoga vegakonyhája

Ildyoga vegakonyhája

Szójatejben főtt zöldségek vajas puliszkaágyon

2019. szeptember 13. - Ildyoga

A konyhámban elég gyakran használok sörélesztőpelyhet, amit a mostani recept is tartalmaz. Nem véletlen, hiszen egy komplex összetételű fehérjeforrás, ami kiválóan illeszkedik a növényi étrendű táplálkozáshoz.

Ahogy a neve is mutatja, a sörgyártás során használják. Tulajdonképpen egy egysejtű, mikroszkopikus gombaféle, ami abban tér el a többi élesztőfélétől, hogy nemes alapanyagokon, komlón vagy csíráztatott árpán tenyésztik, majd ezt a tenyészetet hőkezelik. Mivel a sörélesztő gombák ilyen értékes táptalajon nevelkednek igen magas koncentrációban tartalmaznak elsősorban különféle fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat. Protein összetétele olyan aminosavakat tartalmaz, amiket a szervezet csak külső forrásból tud magához venni. A komplexitását az adja, hogy egy fehérjék hasznosulását segítő anyagot, nukleinsavat is magában foglal.

eleszto.jpg

Néhány a kedvező élettani hatásai közül:
- magas szelén tartalma erős antioxidáns hatású támogatva ezáltal az immunrendszer munkáját
- teljes értékű B-vitamin forrásként elősegíti a szövetek gyors regenerálódását, egészségessé varázsolja a bőrt, a hajat, erősíti az izmokat és hozzájárul az agy megfelelő működéséhez, megakadályozza a migrén kialakulását
- krómtartalma elősegíti a vércukor-szint csökkentését és szabályozza az éhséget
- számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek erősítik a látást és megakadályoznak bizonyos szem betegségeket (pl.: a látóideg károsodása, a szaruhártya elvékonyodása)
- tápanyagösszetétele megakadályozza a vérszegénységet, mivel támogatja a vas anyagcsere folyamatát a szervezetben
- egyfajta probiotikum, amely elősegíti a bélflóra egészségét, ezáltal a tápanyagok megfelelő felszívódását

Sörélesztőt lehet kapni tablettás változatban vagy bioboltokban pehely formájában. Pehelyként használhatod olaszos ételeknél a parmezán helyettesítésére, továbbá levesekben, szószokban, főzelékekben, vagy olívaolajjal és fűszerekkel elkeverve kenőkrém is készíthető belőle. Én most inkább a szójatejes zöldségeimhez adtam egy kanálkával.

20190911_124040.jpg

Szójatejben főtt zöldségek vajas puliszkaágyon

Hozzávalók (2 főre):

1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db petrezselyemgyökér
1 db sárgarépa
6 ek zöldborsó (én üvegeset használtam)
1 csapot ek sörélesztőpehely
olívaolaj
2 dl szójatej (de akár rizstejjel is meg lehet próbálni; én szeretem a szójatej lágy és selymes ízét)
5 dl víz
6 púpos ek kukoricadara
2 tk vaj (én ghít használok)
só, bors, petrezselyemzöld
fél zöldségleveskocka (én ebből is a bio és a vegán terméket veszem)

Elkészítés:

1) valamennyi zöldséget előkészítjük: a vöröshagymát apróra vágjuk, a petrezselymet és a sárgarépát félholdakra szeleteljük
2) egy kis olívaolajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt petrezselymet, a sárgarépát, a zöldborsót és csipetnyit sózzuk, borsozzuk
3) felöntjük a szójatejjel, hozzátesszük a fél zöldségleveskockát, illetve fokhagymatörő segítségével a fokhagymát is, egy kis petrezselyemzölddel megszórjuk
4) hagyjuk felfőni, majd 10 perc alatt alacsony lángon el is készül
5) elzárjuk alatta a lángot és ekkor keverjük hozzá a sörélesztőpelyhet
6) a vajas puliszkához felforraljuk a vizet, majd amikor már kezd gyöngyözni, beleszórjuk a kukoricadarát, sózzuk és amikor már "pöfög", elzárjuk a lángot, gyorsban hozzákeverjük a vajat és lefedjük 10 percre
7) a vajas puliszkát tányérra rakjuk, majd ennek tetejébe kanalazzuk a szójatejes zöldségünket

Jó étvágyat kívánok!

Vegán és laktózmentes verzió: növényi vajat használva a puliszka elkészítésekor
Laktózmentes verzió: laktózmentes vaj használatával a puliszka készítésekor
Gluténmentes verzió: olyan sörélesztőpelyhet használva, amelyen fel van tüntetve, hogy gluténmentes; ugyanez érvényes a zöldségleveskockára is;

laktozmentes_jelzes.jpgglutenmentes_jelzes.jpgvegan_jelzes.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ildyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr915066056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása