Merd elengedni a fantáziád és megtapasztalni új ízvilágokat!

Ildyoga vegakonyhája

Ildyoga vegakonyhája

Vegán bolognai

2019. október 18. - Ildyoga

Aki egészségtudatosan kíván étkezni, annak sem kell lemondania a tésztafélékről. A tészták fő alapanyaga a gabona, ami táplálkozásunk alapját képviseli, hiszen fontos tápanyagokat tartalmaz (pl.: jó forrásai a B-vitaminoknak). A kiegyensúlyozott étrend részeként érdemes minél változatosabban és minőségileg étkezni, amit a teljes kiőrlésű tésztafélék kiválóan támogatnak.

benefici-pasta-integrale-salute-dimagrire-1.jpg

A teljes kiőrlésű azt jelenti, hogy az egész gabonaszemet őrlik meg, amitől magasabb lesz a tészta rosttartalma. A rost gyorsan eltelíti a gyomrot és az emésztésre is jó hatással van. Magasabb a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, mint a fehér lisztes tésztáknak. A teljes kiőrlésű tészta glikémiás indexe alacsony, mivel lassabban szívódik fel. Ezen tészták talán egyetlen hátránya a színűk, ami miatt sok ember idegenkedik megkóstolni őket.


Te hogy vagy ezzel? Próbáld ki, hogy legközelebb teljes kiőrlésű tésztával készíted el a család kedvenc ebédjét, például a bolognait! És hogy bebizonyítsam, hogy vegán módra is lehet ugyanolyan ízletes bolognait készíteni, mint "eredetileg", íme a recept:

 

Vegán bolognai

20190923_121908.jpg

Hozzávalók (2 főre):
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl sűrített paradicsom
- napon szárított paradicsom (el is hagyható)
- 1,5 tk kapribogyó
- 1 csapott ek sörélesztőpehely
- olaszos fűszerkeverék (egy-egy kávéskanálnyi petrezselyemzöld, kakukkfű, bazsalikom, majoranna, rozmaring, oregánó)
- só, bors, chili
- 60 gramm szójagranulátum
- 3-3,5 dl víz
- fél zöldségleves kocka
- olaj
- 20 dkg teljes kiőrlésű spagetti tészta

Elkészítés:
1) a megadott mennyiségű vizet feltesszük főni és amikor már kezd forrni, hozzáadjuk és elkeverjük benne a fél zöldségleves kockát, elzárjuk a lángot és hozzáadjuk a szójagranulátumot is - félretesszük, amíg a szójagranulátum felszívja magát ezzel a zöldséges lével
2) a felaprított vöröshagymát olajon megdinszteljük és hozzáadjuk a a zöldséglétől kifacsart szójagranulátumot, majd 2-3 percig közepes lángon pirítjuk őket
3) a pirított szójagranulátumhoz hozzáöntjük a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk az olasz fűszereket is, beletörjük a fokhagymát, aki szereti a csípőset, az chilivel is meghintheti; mindehhez jön még az aszalt paradicsom és a kapribogyó; alaposan összekeverjük mindezt és fedő alatt 10-12 percig hagyjuk összeérni az ízeket (amennyiben szükséges, némi vizet adhatunk hozzá, hogy le ne égjen)
4) míg "érik" a bolognai, addig enyhén sós vízben kifőzzük a spagettit al dente állagúra, és mire a tészta kifő, illetve leszűrjük, addigra a rávaló is elkészül
5) a bolognai alatt elzárjuk a lángot és hozzákeverjük még a sörélesztőpelyhet
6) a tésztából egy-egy tányérra szedünk és erre rakjuk rá a vegán bolognait
7) reszelhetünk sajtot a tetejére, illetve némi petrezselyemzölddel is díszíthetjük

Jó étvágyat kívánok!

Vegán módra: sajt nélkül, illetve növényi sajtot használva
Laktózmentes verzió: lásd vegán verzió
Gluténmentes verzió: gluténmentes spagetti tésztát és sörélesztőpelyhet használva, illetve a zöldségleves kockánál is tájékozódjunk annak gluténmentességéről

vegan_jelzes.jpg

laktozmentes_jelzes.jpg

glutenmentes_jelzes.jpg

cukormentes_jelzes.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ildyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr1215162044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása