Kinek mi jut eszébe az indiai konyháról? Csípős és erős ételek? Nos, ez nem mindig van így! Én személy szerint nagyra értékelem az indiai konyhában azt, ahogyan a fűszereikkel bánnak. Nemcsak az ételeik ízesítésére használják, hanem a gyógyhatásuk miatt is alkalmazzák őket. Az Indiából eredő Ayurveda különösen nagy hangsúlyt fektet az elfogyasztott ételek minőségére. Hat alapízt különböztet meg és úgy tartja, hogy egy ételen belül mind a hat alapíznek meg kell lennie (így elkerülhető az étkezés utáni nassolás!).
Nos, az alábbi recept kiválóan megfelel az Ayurveda ezen elveinek és jómagam is számtalanszor elkészítem ezt a fűszeres zöldséget (épp csak a köretet szoktam variálni).
Indiai fűszerezésű zöldségek csőben sült krumplival
Hozzávalók (2 főre):
1 db nagyobb cukkini
1 db nagyobb sárgarépa
6 ek zöldborsó (én üvegeset használtam)
10-12 db apróbb szemű, sütni való krumpli
1 ek ghí (vaj vagy olaj)
1 kk fekete mustármag
1 kk római kömény
2 hüvely kardamom
1 kk frissen reszelt gyömbér
2 db babérlevél
0,5 kk kurkuma
egy csipetnyi aszafoetida (másnéven "hing"-ez ad egy kis vöröshagymás ízt)
2 kk szárított koriander
fekete só
hagyományos só
víz
Elkészítés:
1) a krumplikat alaposan megmossuk és héjastól hosszában 4 gerezdre vágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, megszórjuk a fekete sóval (de sima só is megteszi), egy kis olajjal megspricceljük és mehet is a sütőbe sülni (20-25 perc)
2) a zöldségeket előkészítjük: megpucoljuk a répát, megmossuk és felszeleteljük a cukkinivel együtt
3) egy edényben felmelegítjük a ghít vagy az olajat és kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot (vigyázat, tényleg pattog!), majd ezt követően hozzáadjuk a római köményt és ezt is megpirítjuk körülbelül fél percig
4) beletesszük a kardamomot, a reszelt gyömbért, a babérlevelet és tovább pirítjuk még fél percig, majd ezt követően jöhet az aszafoetida és a kurkuma
6) a pirított fűszerekhez hozzáadjuk az előkészített zöldségeket (répa, cukkini, zöldborsó), jól elkeverjük őket, sózzuk és 3-4 percig dinszteljük
7) ezt követően megszórjuk a korianderrel és némi vízzel felöntjük (attól függően, hogy mennyire levesesen szeretnénk elkészíteni - én fél vagy egy deci vízzel dolgozom), lefedjük és 10-12 perc alatt puhára főzzük
8) majd amikor minden elkészült, tányérra rakjuk a sült krumplikat, és erre helyezzük a fűszeres zöldségeinket
Jó étvágyat kívánok!
Vegán verzió: ghí helyett olajat használva
Laktózmentes verzió: a megfelelően elkészített ghí laktózmentes vagy használható helyette olaj is