Mi az a ghí (ghee)?
Nevezik tisztított vajnak is, de számomra sokkal kifejezőbb a folyékony arany megnevezés. Maga az arany és az aranyból készült dolgok magas minőségre utalnak. A ghí a vaj legjava és Indiában a legkiválóbb zsiradéknak tartják. Az Ayurveda is azt mondja, hogy "sütni-főzni csak ghíben". Nagy előnye a többi zsiradékkal szemben, hogy magas hőmérsékletűre melegíthető, anélkül, hogy megégne, mert körülbelül 250 fok környékén kezd el forrni, és addig stabil, továbbá semmilyen káros anyag nem szabadul fel belőle a sütés-főzés alatt.
Imádom a ghít, mert más vajakhoz képest (és nem a margarinokról van szó, hanem a normál vajról!) van egyfajta enyhén édeskés, mogyorószerű íze és az illata is igen kellemes. Rendkívül ízletessé varázsolja az ételeket. Megfelelően elkészítve a ghí laktózmentessé válik.
Mit mond még az Ayurveda a ghíről?
- gazdag antioxidánsokban, fiatalít és a lassítja az öregedés folyamatát
- támogatja az emésztést és kiváló anyag a test méregtelenítéséhez
- táplálja az idegeket, az agyat (ha egy kismama ghít fogyaszt, azzal segíti a magzat megfelelő mentális fejlődését), javítja a memóriát
- védi a szervezetet a különböző betegségek ellen
- regenerálja a teste és az elmét
Elkészítése nagyon egyszerű.
Én 200 gramm teavajból szoktam egy adagot készíteni, amiből a végére 180 gramm tisztított vaj marad (az az igazság, hogy teavaj és teavaj között is van különbség minőségében).
1) Végy egy tiszta üveget, amit szintén egy tiszta pelenkával lefedsz (ezen szűröd majd át a folyékony vajat)
2) Egy tiszta lábasban (én csak ghí főzésére használom) tedd oda a teavajat alacsony lángon(!) melegedni. Szépen lassan elkezd olvadni, majd forrni (nem kell vele semmit csinálni).
3) Egy tiszta szűrőkanál segítségével a vaj tetején képződött habot időnként távolítsd el. Onnan tudod, hogy a ghí elkészült, hogy egyrészt a vaj forrása szépen elhalkul, másrészt már nem képződik több hab a tetején. A vaj teljesen aranysárgává és áttetszővé válik.
4) Ezek után óvatosan szűrd át az üvegedénybe és hűtsd le szobahőmérsékletűre. Lefedve hűtőszekrény nélkül is hónapokig eláll (én azért beteszem a hűtőbe).
Jó étvágyat kívánok!