Merd elengedni a fantáziád és megtapasztalni új ízvilágokat!

Ildyoga vegakonyhája

Ildyoga vegakonyhája

Ghí (ghee) készítése

2019. szeptember 24. - Ildyoga

Mi az a ghí (ghee)?

melted-ghee-butter_72772-8889.jpgNevezik tisztított vajnak is, de számomra sokkal kifejezőbb a folyékony arany megnevezés. Maga az arany és az aranyból készült dolgok magas minőségre utalnak. A ghí a vaj legjava és Indiában a legkiválóbb zsiradéknak tartják. Az Ayurveda is azt mondja, hogy "sütni-főzni csak ghíben". Nagy előnye a többi zsiradékkal szemben, hogy magas hőmérsékletűre melegíthető, anélkül, hogy megégne, mert körülbelül 250 fok környékén kezd el forrni, és addig stabil, továbbá semmilyen káros anyag nem szabadul fel belőle a sütés-főzés alatt.

Imádom a ghít, mert más vajakhoz képest (és nem a margarinokról van szó, hanem a normál vajról!) van egyfajta enyhén édeskés, mogyorószerű íze és az illata is igen kellemes. Rendkívül ízletessé varázsolja az ételeket. Megfelelően elkészítve a ghí laktózmentessé válik.

Mit mond még az Ayurveda a ghíről?
- gazdag antioxidánsokban, fiatalít és a lassítja az öregedés folyamatát
- támogatja az emésztést és kiváló anyag a test méregtelenítéséhez
- táplálja az idegeket, az agyat (ha egy kismama ghít fogyaszt, azzal segíti a magzat megfelelő mentális fejlődését), javítja a memóriát
- védi a szervezetet a különböző betegségek ellen
- regenerálja a teste és az elmét

Elkészítése nagyon egyszerű.
Én 200 gramm teavajból szoktam egy adagot készíteni, amiből a végére 180 gramm tisztított vaj marad (az az igazság, hogy teavaj és teavaj között is van különbség minőségében).

1) Végy egy tiszta üveget, amit szintén egy tiszta pelenkával lefedsz (ezen szűröd majd át a folyékony vajat)

 

20190917_165631.jpg

 

2) Egy tiszta lábasban (én csak ghí főzésére használom) tedd oda a teavajat alacsony lángon(!) melegedni. Szépen lassan elkezd olvadni, majd forrni (nem kell vele semmit csinálni).

 

20190917_170017.jpg

 

3) Egy tiszta szűrőkanál segítségével a vaj tetején képződött habot időnként távolítsd el. Onnan tudod, hogy a ghí elkészült, hogy egyrészt a vaj forrása szépen elhalkul, másrészt már nem képződik több hab a tetején. A vaj teljesen aranysárgává és áttetszővé válik.

 

20190917_170727.jpg20190917_171038.jpg

20190917_171412.jpg

 

 

 

 

 

4) Ezek után óvatosan szűrd át az üvegedénybe és hűtsd le szobahőmérsékletűre. Lefedve hűtőszekrény nélkül is hónapokig eláll (én azért beteszem a hűtőbe).

20190917_171925.jpg

20190917_172359.jpg

 

 

 

 

 

 

Jó étvágyat kívánok!

glutenmentes_jelzes.jpg

laktozmentes_jelzes.jpg

cukormentes_jelzes.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ildyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr1215162056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2019.09.26. 19:55:37

Érdeklődnék, hogy boltban ilyesmit nem lehet kapni? (Ha esetleg van róla tapasztalatod, kíváncsi lennék arra is.)

Ildyoga 2019.09.26. 20:04:45

@Kyria: Ghít boltban is árusítanak. Kezdetben jómagam is vásároltam Bio ghít, és amikor megtudtam, hogy ennyire egyszerű elkészíteni, kipróbáltam. Nemcsak, hogy kellemesebb ízvilágú az otthon készített, de árban is sokkal jobban megéri. Egy kifejezetten keleti árukat árusító boltban is találkoztam már ghível, de meglepetésemre elég sok "hozzávalót" tartalmazott. Szóval maradtam a jól bevált "csináld magad" receptnél. Időben sem sok, a fenti adag körülbelül 10-15 perc alatt megvan. :)
süti beállítások módosítása