A spenót kis hazánkban sajnos nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közzé, pedig a spenót más zöldségekhez viszonyítva több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nem véletlen, hogy Popeye is ebből tett szert kimagasló erőre. A spenót, vagy más néven paraj, nyersen és főzve is egyaránt fogyasztható, azonban fagyasztva az íze és az állaga is messze elmarad a friss formájától.
A spenót igen gazdag tápanyagokban, tápértékét fehérje-, ásványisó- és vitamintartalma adja. Alacsony kalóriatartalmú, de olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal rendelkezik, mint: A-, B1-, B2-, C-, E-, K-vitaminok, továbbá mangán, réz, cink, magnézium, kálium, kalcium és foszfor. Gazdag élelmi rostokban, magas a fehérje tartalma és megtalálható benne az omega-3 zsírsav is. Különböző fitonutriensekben bővelkedik, a kutatók 13 olyan flavonoid vegyületet azonosítottak benne, amelyek antioxidáns szerepet töltenek be a szervezetben. A spenót a többi zöldségféléhez képest tartalmaz több vasat, de nem rendelkezik olyan extrém vastartalommal, mint ahogyan az elterjedt. Magas oxalát- és nitráttartalma miatt az erre érzékenyek legyenek óvatosak a spenóttal.
Hatásai közül kiemelendő, hogy
- erősíti az immunrendszert
- támogatja a szív- és az érrendszer megfelelő működését; csökkenti a vérnyomást
- véd a szabadgyökök károsító hatásai ellen
- gyulladáscsökkentő
- javítja az emésztést
- javítja a látást és szépíti a bőrt
Mindezek után nézzünk egy jó kis receptajánlatot!
Spenótos túrólepény
Hozzávalók (2 fő)
- 25-30 dkg friss spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 gramm zsírszegény túró
- 100 gramm zabpehelyliszt
- 50 gramm zabpehely (mindegy, hogy kis- vagy nagyszemű)
- olaj
- só, bors
- a tetejére: reszelt sajt és szezámmag
Elkészítés:
1) a spenótleveleket alaposan megmossuk és lecsepegtetjük, a fokhagymát megpucoljuk
2) egy lábasban olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótleveleket, sózzuk-borsozzuk és fedő alatt szépen összepároljuk mindezt
3) ha elkészült a spenót, hagyjuk kissé kihűlni, majd hozzákeverjük a túrót, végül a zabpehelylisztet és a zabpelyhet is (lehet egyébként csak zabpehelyliszttel is dolgozni - ez esetben 150 grammot használj)
4) ha elkészült a spenótos-túros masszánk, akkor mindezt igazságosan két részre osztjuk és sütőpapírral bélelt sütőformába rakjuk, ahol egyenletesre elsimítgatjuk
5) a tetejét megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal, majd az előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt a tetején szépen megpirul
6) friss salátával kínálhatjuk
Jó étvágyat kívánok!