Merd elengedni a fantáziád és megtapasztalni új ízvilágokat!

Ildyoga vegakonyhája

Ildyoga vegakonyhája

Szezámmagos sült zöldségek panírral és vajas petrezselymes bulgurral

2020. július 31. - Ildyoga

A nyári hőségek idején az embernek inkább "szomjvágya" van, mint étvágya, ezért érdemes ezeken a napokon könnyedebb (nem túl zsúros, olajos) és egyszerűbb (nem túl fűszeres) ételeket fogyasztani. Ugyanakkor a tűzhely mellett való álldogálás sem épp a leghűsítőbb nyári foglalatosság ilyenkor. Ez még az én esetemben is így van, bár én melegtűrő vagyok, egy bizonyos fokig. Ezért is szeretem a gyorsan elkészülő, könnyed, friss zöldséges ételeket, amit ez a recept is rejt. Ráadásul nyáron tömve vannak a piacok különféle zöldségekkel, így kedvünk és ízlésünk szerint válogathatunk belőlük. Sőt, akinek  kertje is van, ez időtájt a zöldségek kánaánját élheti meg odahaza.

ebed.png

Szezámmagos sült zöldségek panírral és vajas petrezselymes bulgurral

Hozzávalók (2 főre):
- 1 db nagyobb cukkini (de nem a tölteni való méret!)
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 2-3 ek zöldborsó (én most üvegeset használtam)
- 80 g panír (indiai házi sajt)
- 1,5 ek szójaszósz
- 1 ek olaj
- 2 tk szezámmag
- 6-7 ek bulgur
- 0,5 liter víz
ghí (vagy vaj)
- friss petrezselyemzöld
- só

Elkészítés:
1) a zöldségeket előkészítjük: a sárgarépát megpucoljuk, a cukkinivel együtt megmossuk és felszeleteljük (érdemes nagyobb darabokra vágni, hogy megfelelően sülni tudjon és roppanós is maradjon a zöldség)
2) a szezámmagot egy száraz serpenyőben megpirítjuk és félrerakjuk
3) egy serpenyőbe olajat öntünk, közepes lángon feltesszük melegedni, majd 1-1,5 perc után hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, valamint a szójaszószt és közepes lángon gyakori kevergetés közepette addig sütjük őket, amíg a zöldségeken egy kis barnás kéreg nem keletkezik
(én semmilyen fűszert, még sót sem használtam, mert maga a szójaszósz is éppen elég sós, másrészről a sült zöldségeknek is így lesz meg a sajátos ízviláguk)
4) a sütési idő felénél hozzákeverjük a zöldségekhez a zöldborsót, a kockára vágott panírt, valamint a szezámmagot és így pirítjuk őket tovább
5) míg sül a zöldség, addig egy külön kis edényben ghí-n (vagy vajon) megfuttatjuk a megmosott és lecsepegtetett bulgurt (úgy, ahogyan a rizst is szokás), majd felöntjük a forrásban lévő vízzel és ízlés szerint sózzuk (kb. 10-12 perc alatt meg is fő)
6) a bulgurhoz, miután megfőtt, még melegében hozzákeverjük a friss, apróra vágott petrezselyemzöldet
7) ha mindezzel elkészültünk, már csak a tálalás marad hátra

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ildyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr5916086426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása