Imádom a sütőtököt, amit az egész őszi-téli szezonban képes vagyok enni. Annak elkerülése végett, hogy esetleg megunjam, igyekszem azt minél változatosabb ízvilággal és formában elkészíteni. Most egy egyszerű és gyors krémet dobtam össze, ami egyébként nemcsak tésztával, hanem pizzaalapra téve is kiválóan megállja a helyét.
Sütőtökkrémes penne
Hozzávalók (1 főre):
- 15 dkg sült sütőtök
- 75 gramm teljes kiőrlésű penne tészta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk petrezselyemzöld
- 1 kk majoranna
- 1 kk kakukkfű
- só, bors
- olaj
- 1 dl víz
- 1 tk fenyőmag
- reszelt sajt (én Grana Padano-t használtam)
Elkészítés:
1) a sült sütőtököt villával pépesítjük, az 1 dl vízzel összekeverjük és hozzáadjuk a zöldfűszereket, valamint sózzuk és borsozzuk ízlés szerint
2) egy edényben az olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd belekeverjük a fűszeres sütőtökpépünket és gyakori kavargatás mellett alacsony lángon, fedő alatt 7-8 percig pároljuk őket
3) eközben sós vízben al dente kifőzzük a tésztát, és ha elkészült, leszűrjük
4) a tésztát belekeverjük a sütőtökkrémünkhöz, és ezzel gyakorlatilag el is készültünk
5) díszítésként és természetesen az íz kedvéért pirított fenyőmaggal és reszelt sajttal tálalhatjuk
Jó étvágyat kívánok!