Télen sem kell lemondani a nyári grillpartik nagy kedvenceiről, a sült zöldségekről. A szezonját élő kelbimbó, illetve a mindig kapható lilahagyma, sárgarépa, csemegekukorica társaságában gyorsan készíthetünk egy kiadós, de mégis könnyedebb ebédet a család számára.
Téli sült zöldségek krumplipürével
Hozzávaló (2 főre):
- 1 fej lilahagyma
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 5-6 ek csemegekukorica
- 1 nagyobbacska sárgarépa
- 15-16 db kelbimbófej
- 250 gramm burgonya
- 1 ek vaj vagy ghí
- 2 dl növényi tej
- 1 nagy ek sörélesztőpehely
- só, bors
- zöldfűszerek (petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, majoranna, oregánó)
- 3 ek olaj
Elkésztítés:
1) a zöldségeket megtisztogatjuk és előkészítjük: a kelbimbó fejeket felezzük, a sárgarépát karikára vágjuk, a lilahagymát négy gerezdre szedjük és így vágjuk fel őket keresztben
2) a burgonyát is megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben feltesszük főni
3) egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba olajat öntünk, felmelegítjük és hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a csemegekukoricát, sózzuk, borsozzuk és a zöldfűszerekkel együtt gyakori kevergetés közepette közepes lángon addig sütjük őket, amíg roppanóssá nem válnak és egy enyhe kis aranybarna színt nem kapnak
4) a megfőtt krumpliról leöntjük a levét, vajjal vagy ghível, illetve a növényi tejjel összetörjük, végül hozzákeverjük a sörélesztőpelyhet
5) tányéra szedünk a tört burgonyából, erre helyezzük a sült zöldségeket és tálalás előtt megszórjuk egy kis szezámpehellyel (a téli hópihék hangulatát idézve) :)
Jó étvágyat kívánok!