Ez az egyszerű és gyorsan elkészíthető édesség a lassan felszívódó szénhidrátok és a lassan emésztődő fehérjék révén biztos, hogy feldob energiával és életerővel. Kellemesen édes ízével pedig nagy adag, elégedett vidámságot csal az arcodra.
Zabpelyhes túrórúd
Hozzávalók (1 főre):
- 80-85 gramm rögös tehéntúró (én félzsírosat használtam)
- 20 gramm zabpehelyliszt
- 20 gramm zabpehely (kis- vagy nagyszemű)
- 2 db datolya (vagy bármilyen más aszalt/napon szárított gyümölcs)
- 1 tk nyers kakaóbab
- 1/2 bio citrom reszelt héja
- ízlés szerint nádcukor vagy édesítő
- csipet só
- 2 szem mandula (esetleg szezámmag, kesudió, dió)
Elkészítés:
1) a túrót egy kisebb tálban villa segítségével szétnyomkodjuk
2) a túróhoz hozzákeverjük a feldarabolt datolyát, a kakaóbabot, a reszelt citromhéjat és az ízlés szerinti mennyiségű nádcukrot/édesítőt, valamint a csipetnyi sót
3) ezután a zabpehelylisztet és a zabpelyhet is hozzáadjuk és a kezünk segítségével összedolgozzuk őket, amíg össze nem áll az egész
4) 2-3 adagra osztjuk őket és egy sütőpapírral bélelt tepsire rúdformában helyezzük el valamennyit
5) a tetejüket megszórjuk a durvára vágott mandulával és az előmelegített sütőben közepes fokozaton addig sütjük, míg szép aranybarnás színű nem lesz kívül
6) mielőtt elfogyasztanánk, várjunk egy kicsit, míg visszahűl :)
Tipp: olvasztott étcsokoládéval vagy bármilyen gyümölcsös sziruppal is leönthetjük a tetejét
Jó étvágyat kívánok!