Merd elengedni a fantáziád és megtapasztalni új ízvilágokat!

Ildyoga vegakonyhája

Ildyoga vegakonyhája

Sütőben sült krumpli és spárga

2020. május 12. - Ildyoga

Tudtátok, hogy a spárgát a különlegesebb zöldségek közzé sorolják a termesztése és a fogyasztása miatt? A spárga egy többhasznú növény, mégis a legfőbb értéke a zsenge hajtása, amit sípnak neveznek. A spárgasíp legfinomabb része pedig a feje. A kertben termesztett spárga zöld hajtásai alkalmasak virágcsokrok díszítésére és a megpörkölt magból akár kávé is készülhet. Jellegzetes íze az aszparingsav tartalma miatt főzés során alakul ki. Nyersen is egészséges és fogyasztható. Alumínium edényben lehetőség szerint ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat. A friss spárga nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig is eltartható a hűtőben (a zöld spárgát érdemesebb függőlegesen vízbe állítva hűvösre tenni).

bunch-green-fresh-asparagus-tied-with-twine-lying-aged-plank-wood-table_76014-54.jpg

Miért a spárga?
- jól emészthető rostokat tartalmaz
- gazdag aminosavakban, folsavban, A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminokban
- nagyon alacsony a cukor tartalma
- található még benne: kálcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, ón, szilicium, molibdén
- magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól
- a zöld spárga klorofillban, C-vitaminban és karotinban gazdagabb
- elsősorban vízhajtó és vesekő eltávolító hatásáról ismert (tehermentesíti a szívet)
- támogatja a szervezet méregtelenítő munkálatait
- szárított porát fogfájás kezelésére használták
- kedvezően hat a belsőelválasztású mirigyek működésére
- enyhén hashajtó hatású
- kismamáknak és gyermeket tervezőknek is ajánlott a fogyasztása, mert vitamin- és ásványi anyagtartalmának köszönhetően támogatja a magzat egészséges fejlődését

Sütőben sült krumpli és spárga

sult_krumpli_es_spraga_so_bors_hing_kakukkfu_es_sajt_1.jpg

Hozzávalók (2 főre):
- 50-60 dkg krumpli
- legalább egy fél csomag spárga (de lehet több is annak, aki nagyon imádja)
- 2 ek olaj
- só, bors
- aszafoetida (hing)
- morzsolt kakukkfű
- reszelt sajt (ízlés szerint)

Elkészítés:
- a krumplit és a spárgát megfelelően előkészítjük: a krumplit - ha nem héjában süthető - megpucoljuk, megmossuk és gerezdekre vágjuk (ha héjában süthető, akkor is megmossuk és gerezdekre vágjuk)
a spárgát szintén megmossuk, az alsó fás részét eltávolítjuk, majd mérettől függően keresztben 3-4 darabra vágjuk
- a gerezdekre vágott krumplit olajozzuk és fűszerezzük sóval borssal, kakukkfűvel, hinggel (vagy utóbbi hiányában akár 2-3 gerezd fokhagymát is tehetünk a krumplik közzé hosszában ketté vágva); mindezt egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és az előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük
- 15 perc után a krumplikhoz adjuk a szintén olajozott, sózott, borsozott spárgákat és visszarakjuk mindezt további 15 percre a sütőbe sülni
- a második 15 perc eltelte után megszórhatjuk reszelt sajttal a sülteket és már csak annyi időre rakjuk vissza, amíg a sajt szépen rápirul
- friss salátával tálaltam

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ildyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr8015684186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása