Még tart a spárgaszezon, így igyekszem azt minél többféleképpen elkészíteni a kiegyensúlyozott és változatos étrend jegyében. Az előző receptben megsütöttem a spárgát, ezúttal viszont megfőztem levesnek. Második fogásként pedig a spárgakrémleves zöld színét a répa és a pasztinák narancs, illetve fehér színeivel ellensúlyoztam barna rizzsel.
Spárgakrémleves
Hozzávalók (2 fő):
- 30-35 dkg friss zöld spárga
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 dl zöldségalaplé
- olaj
Elkészítés:
1) a zöldségeket előkészítjük: a spárga alsó fás részeit eltávolítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk és valamennyi zöldséget alaposan megmossunk
2) egy kisebb edényben az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzárakjuk a darabokra vágott spárgát, felöntjük a zöldségalaplével és belerakjuk a zúzott fokhagymát is
3) a levesnek valót magas lángon felfőzzük, majd fedő alatt 10-12 percig alacsonyabb lángon tovább főzzük
4) amikor elkészült a leves, díszítésként néhány darab spárgát kiszedünk belőle, a többit pedig összeturmixoljuk
Sült zöldségek barna rizzsel
Hozzávalók (2 fő):
- 2 db nagyobb pasztinák
- 2 db nagyobb sárgarépa
- 7-8 ek. barna rizs
- só, bors
- egy kis balzsamecet
- némi nádcukor
- pár szem mogyoró
- olaj és ghí (vaj)
Elkészítés:
1) a sárgarépát és a pasztinákot megpucoljuk, megmossuk és hosszanti csíkokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, olajjal megspricceljük, sózzuk, borsozzuk és az előmelegített sütőbe 15 perce berakjuk sülni
2) a 15 perc letelte után egy kis balzsamecettel is meghintjük, valamint megszórjuk egy kevéske nádcukorral és a felaprított mogyoróval a tetejüket, majd újabb 15 perce visszarakjuk megsülni - most már végérvényesen
3) a barna rizst alaposan átöblítjük, majd egy kis ghín (vagy vajon) megpirítjuk és felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel; enyhén sózzuk, majd megfőzzük
4) amikor mindennel elkészültünk, ízlésesen tálaljuk a fogásunkat
Jó étvágyat kívánok!