Nem igazán rajongtam annak idején a káposztás tésztáért, de azóta valahogy nagyon megkedveltem. No én nem a hagyományos módon készítem el, de ez a receptleírásban is feltűnik majd.
Káposztás tészta - más megközelítésben
Hozzávalók (2 főre):
- egy egész kicsi fej káposzta (kb. 30 dkg)
- egy közepes méretű vöröshagyma
- só, bors
- 1-1 nagyobb kávéskanálnyi füstölt és édes pirospaprika
- őrölt fűszerkömény
- olaj
- 20 dkg teljes kiőrlésű tészta
- 90 gramm füstölt tofu
- 1 dl szójatej
- 1 ek sörélesztőpehely
Elkészítés:
1) a káposztát megtisztítjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük
2) egy nagy lábosba olajat öntünk és a megtisztított, apró kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük benne
3) amikor a hagyma üvegesre párolódott, levesszük a tűzről, hozzákeverjük az 1-1 kávéskanálnyi füstölt és édes pirospaprikát, majd a lereszelt káposztát és visszahelyezzük az edényt a tűzhelyre
4) ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és az őrölt fűszerköményt is hozzászórjuk; mindezt jól elkeverjük és víz hozzáadása nélkül, fedő alatt 'összepároljuk' őket (10-12 perc egyszer-kétszer megkeverve, hogy le ne égjen)
5) a tésztát mindezen idő alatt sós vízben al dente kifőzzük, majd leszűrjük
6) egy serpenyőbe némi olajat öntünk és magas lángon megpirítjuk benne a kis kockára vágott füstölt tofut
7) amikor a káposzta is elkészült, hozzáöntjük a növényi tejet, beleszórjuk a sörélesztőpelyhet, még egyet keverünk rajta és elzárjuk a lángot
8) a tésztát alaposan összekeverjük a káposztával, tányéra szedünk belőle és a tetejére szórjuk a pirított tofunkat
9) a díszítéshez én még némi szezámpelyhet, petrezselyemzöldet és pirított szezámmagot használtam
Jó étvágyat kívánok!