Merd elengedni a fantáziád és megtapasztalni új ízvilágokat!

Ildyoga vegakonyhája

Ildyoga vegakonyhája

Almás pite

2020. október 08. - Ildyoga

Ősszel sokszor fordul borongósra az időjárás és ilyenkor törekszem az ételekkel napfényt csalni az otthonunkba. Így született meg ez az egyszerű almás pite, amit egy gazdag, meleg zöldségleves után tálaltam magunknak.

almas_pite.png

Almás pite

Hozzávalók (2 főre):
a töltelékhez:
- 1 db kisebb, édes alma lereszelve (nagylyukú reszelőn)
- 1 kk ánizsmag
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 0,5 kk kurkuma
- 1 kk nádcukor (vagy édesítő)
- 1 púpozott tk búzadara
- ghí (vaj)
- némi víz

a pitéhez:
- 60 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 70 gramm teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 ek földimogyoró étolaj (vagy olívaolaj)
- 1 púpozott ek őrölt, pirított földimandula (vagy darált dió)
- 1,5 kk őrölt fahéj
- 1,5 kk sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 kk nádcukor (vagy édesítő)
- egy kis (növényi) tejszín - a pite tetejét megkenni
- egy kevéske só
- víz

Elkészítés:
Első lépésként az almás tölteléket készítjük el:
- egy kisebb edényben felmelegítjük a ghít (vagy a vajat) és kissé megpirítjuk benne az ánizsmagot, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért, és fél perc után a kurkumát is, ezt követően azonnal mehet bele a reszelt alma és a nádcukor
- alaposan összekeverjük a tölteléknek valót, amihez annyi vizet adunk, hogy fedő alatt, alacsony lángon kissé össze tudjon esni és megpárolódni az alma (ha szükséges pótoljuk a vizet)
- ha megpárolódott az alma, elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a búzadarát és hagyjuk kihűlni

Amíg hűl az almás töltelék, addig elkészítjük a pite tésztáját is:
- minden száraz hozzávalót összekeverünk egy tálban, majd hozzáadjuk az olajat, és annyi vízzel dolgozzuk össze őket, hogy egy egynemű, nem ragadós tésztát kapjunk
- a tésztát elfelezzük és az egyik részét egy sütőpapírral bélelt kisebb formában szétnyújtjuk, majd ezt finoman kiemeljük, ugyanis ez lesz a pite teteje
- a tészta második részével hasonló módon járunk el, de ezt már benne hagyjuk a formában, és erre halmozzuk az almás töltelékünket, amit egyenletesen eloszlatunk, majd a a pite tetejével lefedjük
- a pite tetejét egy villa segítségével itt-ott megszurkáljuk, megkenjük a tejszínnel és mehet is sülni az előmelegített sütőbe (kb. 15-20 perc)

Az elkészült pitét frissen, melegen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ildyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr916232268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása