Ősszel sokszor fordul borongósra az időjárás és ilyenkor törekszem az ételekkel napfényt csalni az otthonunkba. Így született meg ez az egyszerű almás pite, amit egy gazdag, meleg zöldségleves után tálaltam magunknak.
Almás pite
Hozzávalók (2 főre):
a töltelékhez:
- 1 db kisebb, édes alma lereszelve (nagylyukú reszelőn)
- 1 kk ánizsmag
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 0,5 kk kurkuma
- 1 kk nádcukor (vagy édesítő)
- 1 púpozott tk búzadara
- ghí (vaj)
- némi víz
a pitéhez:
- 60 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 70 gramm teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 ek földimogyoró étolaj (vagy olívaolaj)
- 1 púpozott ek őrölt, pirított földimandula (vagy darált dió)
- 1,5 kk őrölt fahéj
- 1,5 kk sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 kk nádcukor (vagy édesítő)
- egy kis (növényi) tejszín - a pite tetejét megkenni
- egy kevéske só
- víz
Elkészítés:
Első lépésként az almás tölteléket készítjük el:
- egy kisebb edényben felmelegítjük a ghít (vagy a vajat) és kissé megpirítjuk benne az ánizsmagot, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért, és fél perc után a kurkumát is, ezt követően azonnal mehet bele a reszelt alma és a nádcukor
- alaposan összekeverjük a tölteléknek valót, amihez annyi vizet adunk, hogy fedő alatt, alacsony lángon kissé össze tudjon esni és megpárolódni az alma (ha szükséges pótoljuk a vizet)
- ha megpárolódott az alma, elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a búzadarát és hagyjuk kihűlni
Amíg hűl az almás töltelék, addig elkészítjük a pite tésztáját is:
- minden száraz hozzávalót összekeverünk egy tálban, majd hozzáadjuk az olajat, és annyi vízzel dolgozzuk össze őket, hogy egy egynemű, nem ragadós tésztát kapjunk
- a tésztát elfelezzük és az egyik részét egy sütőpapírral bélelt kisebb formában szétnyújtjuk, majd ezt finoman kiemeljük, ugyanis ez lesz a pite teteje
- a tészta második részével hasonló módon járunk el, de ezt már benne hagyjuk a formában, és erre halmozzuk az almás töltelékünket, amit egyenletesen eloszlatunk, majd a a pite tetejével lefedjük
- a pite tetejét egy villa segítségével itt-ott megszurkáljuk, megkenjük a tejszínnel és mehet is sülni az előmelegített sütőbe (kb. 15-20 perc)
Az elkészült pitét frissen, melegen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!