Merd elengedni a fantáziád és megtapasztalni új ízvilágokat!

Ildyoga vegakonyhája

Ildyoga vegakonyhája

Juhtúros zsemle - az olasz konyha ízeivel

2020. június 12. - Ildyoga

A napon szárított paradicsomjaimból, amit az elmúlt nyáron csináltam, még mindig találni a kamrám polcán egy-két üveggel, így gondoltam, hogy feldobom az estére szánt zsemléimet egy kis tavaly nyári édes ízzel. És hogy még különlegesebbé és laktatóbbá tegyem a vacsorát, ezért bátorkodtam zöldfűszerekkel és juhtúróval gazdagítani a zsemlék ízvilágát. Íme az eredmény!

20190408_070641.jpg

Juhtúrós zsemle - az olasz konyha ízeivel

Hozzávalók (4 zsemléhez):
- 400 dkg liszt
(én az alábbi lisztkeverékkel dolgoztam: 25 gr. szójaliszt, 25 gr. zabkorpa, 50 gr. durumliszt, 100 gr. graham liszt és 200 gr. teljes kiőrlésű búzaliszt)
- 1 csomag élesztő
- egy csipetnyi nádcukor (vagy édesítő)
- 62,5 gramm juhtúró
- aszalt paradicsom
- olívabogyó (zöld vagy fekete)
- 2-3 ek olívaolaj
- egy kis meleg víz
- só, bors, olasz zöldfűszerek (egy-egy kis kávéskanálnyi oregánó, majoranna, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, rozmaring)
- a zsemlék tetejére: 2-3 ek tejszín és egy kis olaj keveréke + reszelt sajt

Elkészítés:
1) a liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a nádcukrot, a sót, a borsot, az olasz zöldfűszereket és elkeverjük őket
2) a fűszeres lisztbe belerakjuk a juhtúrót, a feldarabolt aszalt paradicsomot és olívabogyót, amikket szintén alaposan összekeverünk a tészta száraz összetevőivel
3) mindezek után hozzáadjuk az olívaolajat és annyi meleg vizet, amennyivel a tészta már összeáll; gyúrjuk egy kicsit és meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk
4) amikor megkelt a tészta, négyfelé szedjük és zsemléket formázunk belőle
5) a zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és a tetejüket lekenjük egy kis tejszín és olívaolaj keverékével, valamint megszórjuk reszelt sajttal
(azért szeretek a tejszínhez kicsi olívaolajat is adni, mert fényesebb, csillogóbb lesz tőle a tészta)
6) a zsemléket az előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tetejükön a sajt szép aranybarnára nem sül
7) a kisült zsemlék önmagukban is laktatóak, de mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mivel és hogyan szeretné kínálni

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ildyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr1515806066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása