Füge - használjuk ki, hogy ősszel frissen is hozzájuthatunk!
Eredetileg Kis-Ázsia, Szíria és Izrael vidékéről származik, de mára már a háztáji kis kertekben is megtalálható ez az ősi kultúrnövény, mely többek között
- magas kalciumtartalma révén erősíti a csontokat és segít megelőzni a csontritkulást
- rosttartalmának köszönhetően serkentőleg hat az emésztésre, csökkenti a felfúvódás érzetét, segíti a bél kiürülését, gyomorgörcs esetén nyugtató hatású, a bélférgek és egyéb paraziták "ellenszere"
- az álmatlanság és az alvászavar esetén is érdemes fogyasztani a benne található triptofán miatt, nem mellesleg az idegrendszerre is jó hatással van, segít a depresszió leküzdésében
- gazdag káliumban, ami a szív- és érrendszeri betegségek esetén igen áldásos
- kiváló vérképző tulajdonságokkal rendelkezik, gazdag vasforrás, így vérszegénység esetén és menstruáció alatt is érdemes fogyasztani
- tisztíja és szépíti a bőrt, ezért is használják pattanások vagy bőrproblémák esetén
- nagyon sok B vitamint, magnéziumot, pektint továbbá fehérjét és szerves savakat is tartalmaz
A fügét számtalan úton-módon fel lehet használni. Készíthető belőle leves, köret, befőtt, pálinka vagy akár salátába is rakható. Arra mindig figyeljünk, hogy ha nyers fügét veszünk, az friss és érett legyen, bár sajnos nem áll el sokáig a hűtőszekrényben, úgyhogy én is gyorsan készítettem belőle egy ebédrevalót.
Gabonakávés fügekrémleves kókuszos citromos masnitésztával
Hozzávalók (2 főre):
Gabonakávés fügekrémleves:
- 3 db füge
- 3-4 dl víz
- 1 dl szójatej
- 1-1 ek kukoricakeményítő és zabliszt keveréke
- édesítő
- fahéj
- 1 tk gabonakávé
Kókuszos citromos masnitészta:
- 3 ek kókuszreszelék
- 3 ek tönköly panírmorzsa
- édesítő
- só
- 2 ek kókuszolaj (de ghível, vajjal vagy "sima" olajjal is elkészíthető)
- citromos masnitészta (de sima tészta is jó)
Elkészítés:
Gabonakávés fügekrémleves
1) a fügéket megmossuk és feldaraboljuk
2) a vizet odarakjuk forrni, és amikor felforrt, hozzáadjuk a darabolt fügéket, az édesítőt, a fahéjat (ízlés szerint) és a gabonakávét, majd kevergetés után alacsony lángon főzzük tovább
3) közben a kukoricakeményítő és a zabliszt keverékét elkeverjük a szójatejjel, majd 10-12 perc után a leves levéből merítve keverünk hozzá és mindezt hozzáöntjük a levesünkhöz
4) addig főzzük tovább, amíg a levesünk el nem kezd sűrűsödni, ha ez megtörtént, elzárjuk a lángot
Kókuszos citromos masnitészta:
1) egy lábasban enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát
2) közben egy serpenyőben felmelegítjük a kókuszolajat, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, valamint a tönköly panírmorzsát és kevergetés mellett megpirítjuk őket
3) amikor már kellően megpirult és finom illatok szállnak a levegőben, elzárjuk a lángot és elkeverjük az édesítővel (ízlés szerint)
4) végül a leszűrt tésztát jól meghempergetjük ebben a pirított kókuszos panírmorzsában
Jó étvágyat kívánok!