Merd elengedni a fantáziád és megtapasztalni új ízvilágokat!

Ildyoga vegakonyhája

Ildyoga vegakonyhája

Vöröslencsés gulyásleves és fánk

2020. január 31. - Ildyoga

Menzás ebédet tartottunk a párommal  Emlékszem rá, hogy az iskolai étkezdékben a pénteki napokon volt gulyásleves és fánk a menü. Ezt a fajta érzetet szerettem volna életre hívni - amolyan vega módra. Meg egyébként is, a február a fánk szezonja. Mondanom sem kell, hogy nagyon jól laktunk - jobban, mint anno a suliban. :)

Vöröslencsés gulyásleves és fánk

fank_ebed3.jpg

Vöröslencsés gulyásleves
Hozzávalók (2 főre):
- 1 db közepes fejű vöröshagyma
- 1 db közepes méretű sárgarépa
- 1 db nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 db kisebb TV paprika
- 1 db közepes méretű paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db közepes méretű krumpli
- só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, fűszerkömény (ízlés szerint)
- fél liter zöldségalaplé
- 2 ek vöröslencse
- olaj

Elkészítés:
1) a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk
2) egy lábasban megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, félrehelyezzük és hozzáadjuk a pirospaprikát, majd az összes zöldséget a fokhagyma kivételével; némi sóval, borssal ízesítjük, majd visszahelyezzük a tűzre
3) felöntjük a zöldségalaplével, beletörjük a fokhagymát és hozzáadjuk még a fűszerköményt, a zöld petrezselyemzöldet, valamint a megmosott vöröslencsét és alaposan elkeverjük őket
4) hagyjuk a levest felfőni, majd ezt követően fedő alatt alacsony lángon 12-15 percig főzzük
5) amikor elkészült a leves, csészébe (vagy tányérra) szedünk belőle

Fánk
Hozzávalók (10-12 db):
- 40 dkg liszt (én vegyesen használtam fehér tökölylisztet, valamint durumlisztet)
- 25 gramm friss élesztő
- 2 dl növényi tej
- 1 csomag vaníliás nádcukor
- 40 gramm édesítő
- 40 gramm vaj
- 1 ek nádcukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:
1) 1 dl meleg tejben elkeverjük az élesztőt, amihez hozzáadjuk az 1 ek nádcukrot, valamint a lisztből 2 evőkanálnyit, egyenletesen elkeverjük és meleg helyen kelesztjük
2) közben a vajat habosra keverjük a vaníliás nádcukorral és az édesítővel, majd amikor kész a kovász, mindent összegyúrunk, simára dagasztunk és egy órát hagyjuk meleg helyen kelni
3) kelés után a tésztát 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, kiszaggatjuk, a közepüket a hüvelykujjunkkal kicsit benyomjuk és míg az olaj felforrósodik, addig hagyjuk még kelni a fánkokat
4) a forró olajban kisütjük a fánkok mindkét oldalát (vigyázat: nagyon hamar kész!) és papíron lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot
5) ízletes házi lekvárral kínáljuk (mi saját készítésű rozmaringos-citromos sárgabaracklekvárt ettünk hozzá)

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ildyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr3615448770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása