Szeretem az indiai konyhát és már régi vágyam volt, hogy végre egyszer panírt készítsek. Kellemes, lágy íze van, amivel mindet fel lehet dobni. Próbáljátok ki bátran!
Panír - az indiai házi sajt
Hozzávalók:
- 2 liter friss, zsíros tehéntej
- 5-6 ek citromlé
Elkészítés:
1) a tejet elkezdjük felforralni, időnként megkevergetve, hogy ne égjen oda az edény aljára
2) míg a tej forr, addig egy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű anyaggal (én erre a célra pelenkát használok)
3) amikor a tej forrni kezd apránként adagoljuk hozzá a citromlevet egészen addig, amíg a citromlé ki nem csapja a túrót és egy sárgászöld savó nem marad hátra
(figyelni kell a citromlé mennyiségére, mert ha túl sokat rakunk bele, akkor túl savanyú, illetve "morzsás" lesz a panír)
4) ha kezd összeállni a túró, akkor már ne kevergessünk rajta, mert összetörjük azt
5) amikor teljesen különvált a túró és a savó, akkor egyszerűen csak szűrjük le a már előkészített szűrőben és nehezékkel préseljük egy-két órán át
6) a préselést követően már használható, de a hűtőben napokig is eláll
Jó étvágyat kívánok!