Merd elengedni a fantáziád és megtapasztalni új ízvilágokat!

Ildyoga vegakonyhája

Ildyoga vegakonyhája

Maszalás kelbimbótekercs

2019. október 11. - Ildyoga

Mivel jobban szeretek friss zöldségekkel dolgozni, mint a fagyasztottakkal, ezért valamelyik nap nagy-nagy örömmel fedeztem fel, hogy most már lehet kapni friss kelbimbót. Sőt! A párom szemét kellett volna látni, amikor felcsillant a kelbimbó láttán, bár korábban el nem tudta volna képzelni, hogy a zöldborsónál nagyobb zöld golyókat egyen.

fresh-green-brussel-sprouts-vegetable-wooden-brown-table-healthy-fresh-vegetable-concept_25381-773.jpg

Igen, sajnos a kelbimbó nem a legfelkapottabb zöldségek közzé tartozik, pedig sok hasznos anyag van benne. Ami a vega étkezés szempontjából is fontos, hogy rengeteg fehérjét tartalmaz. Magas a C- és a K-vitamin tartalma (utóbbi miatt csak óvatosan fogyasszák azok, akik vérhígítót szednek!), valamint A- B1-, B2-, B6- és E-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, rezet, vasat és mangánt is rejteget. Sokan panaszkodnak a kelbimbó kesernyés ízére, ami bizonyos fokig teljesen természetes, hiszen kéntartalmú vegyületek találhatók benne, amiket a rákellenes hatással hoznak összefüggésbe. A kelbimbó akkor válik erőteljesen kesernyéssé, ha túlfőzzük, és nem mellesleg ezzel sokat veszít a tápértékéből is. Éppen ezért ajánlatosabb a kelbimbót sütni és inkább a kisebb, frissebb szeműeket választani.

A kelbimbó kiváló hatással van:
- a csontok egészségére és épségére
- cukorbetegség esetén csökkenti a glükózszintet és növeli az inzulinérzékenységet
- támogatja a szem egészségét, a látás minőségét és a bőr védelmét
- hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez; gazdag rosttartalmának köszönhetően megszünteti a székrekedést, gyorsítja az emésztést és kitisztítja a beleket
- jó hatással van a koleszterinszintre is
- a folsav és kalciumtartalmának köszönhetően a kismamák is bátran fogyaszthatják, hisz ezek az anyagok jót tesznek a magzat fejlődésének

Megfogadva azt a tanácsot, hogy ne főzzük túl és inkább süssük, íme egy kelbimbós recept:

Maszalás kelbimbótekercs

Hozzávalók (6 db):20190930_181440.jpg

a tésztához:
- 50 gramm tökmagliszt
- 50 gramm fehér tönköly búzaliszt
- 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 200 gramm graham liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 ek olaj
- 1,5 ek búzacsíra vagy sörélesztőpehely (el is hagyható)
- meleg víz
- só és csipetnyi édesítő (ízlés szerint)

a maszalás kelbimbótöltelékhez:
- kb 15-17 szem kelbimbó
- egy kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél dl paradicsompüré
- só, bors (ízlés szerint)
- 1 kk garam maszala (fűszerkeverék)
. olaj
-  fél dl víz
- reszelt sajt

Elkészítés:
1) a tészta száraz hozzávalóit összekeverjük (lisztek + élesztő + búzacsíra/sörélesztőpehely + só, édesítő), majd hozzáadjuk az olajat, amit kézzel összedolgozunk a száraz összetevőkkel, és a legvégén meleg víz hozzáadásával cipót formálunk mindebből - letakarjuk és egy órán át meleg helyen kelesztjük
2) a kelbimbót megmossuk, megtisztítjuk, majd lereszeljük (úgy mint a káposztát)
3) egy edényben az olajon üvegesre dinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát, majd ezt követően hozzáadjuk a paradicsompürét, a reszelt kelbimbót, sózzuk, borsozzuk és a fokhagymát is beletörjük, majd összekeverjük őket, felöntjük a vízzel és fedő alatt 10-12 percig hagyjuk összeérni az ízeket (figyeljünk, hogy le ne égjen és ha szükséges, adhatunk még hozzá kis vizet, de ne túl sokat, mert nem jó, ha a töltelék átáztatja a tésztát) 
4) amikor elkészült a paradicsomos kelbimbó, a legvégén még hozzáadjuk a garam maszalát, összekeverjük és elzárjuk alatta a lángot - hagyjuk kihűlni a tölteléknek valót
5) ha a töltelék kihűlt és a tészta is megkelt, utóbbit lisztezett deszkán kb téglalap formájúra kinyújtjuk, ráhelyezzük egyenletesen a maszalás kelbimbót, majd a tészta hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük azt és hat egyenlő részre osztjuk

20190930_153456.jpg

6) sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal és berakjuk sülni kb 20 percre az előmelegített sütőbe

20190930_154840.jpg


7) friss salátával kínáljuk

Jó étvágyat kívánok!

Vegán verzió: a sajt elhagyása vagy vegán sajt használata
Laktózmentes verzió: lásd vegán verzió vagy laktózmentes sajt használata

vegan_jelzes.jpglaktozmentes_jelzes.jpg

cukormentes_jelzes.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ildyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr9115209378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása