Most, hogy már itt a tél, bizonyára jól esik a hideg időben egy friss, melengető leves elfogyasztása.
Téli céklakrémleves
Hozzávalók (2 főre):
- 1 db közepes méretű cékla
- 1 db nagyobb csicsóka
- 1 db kisebb fej vöröshagyma
- olaj
- 5 dl zöldséglé
- só, bors, babérlevél
- 1 ek tejföl
Elkészítés:
1) a zöldségeket előkészítjük: a csicsókát alaposan megmossuk és feldaraboljuk, a céklát meghámozzuk és felkockázzuk, a vöröshagymát felaprítjuk
2) egy edénybe olajat öntünk és megdinszteljük rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felöntjük a fél liter zöldséglével és beletesszük a babérlevelet (én két kisebb levelet használtam)
3) miután felforrt a leves, alacsony lángon, fedő alatt főzzük addig, amíg a cékla kellőképpen megpuhul
4) ha elkészült a leves, elzárjuk a lángot és tejföl kíséretében alaposan összeturmixoljuk
5) a melengető hatás kedvéért a tálalásnál néhány karika csilivel díszíthetjük
Jó étvágyat kívánok!