A pakora tulajdonképpen az idehaza ismert rántott zöldség indiai megfelelője. Gyakorlatilag bármilyen zöldségből készülhet: karfiol, répa, padlizsán, brokkoli, krumpli... Én ez esetben egyenesen a kertünkből frissen szedett cukkiniből készítettem el. A pakora tésztáját többféleképpen lehet fűszerezni, az alábbi recept egy könnyedebb ízvilágot jelenít meg. A pakora ebédre és vacsorára is fogyasztható.
Cukkini pakora
Cukkini pakora
Hozzávalók:
- kb. 20-30 dkg cukkini
- 10-12 dkg csicseriborsóliszt
- 1 kk őrölt koriander
- 1 kk őrölt római kömény
- 0,5 kk kurkuma
- 0.5 kk adzsvain (el is hagyható)
- 1-2 kk só
- víz
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
1) a csicseriborsólisztbe belekeverjük a fűszereket és kevés vízzel sűrű(!), csomómentes palacsintatészta állagúra keverjük el
2) a cukkinit megmossuk és kb. 1-1,2 cm vastagságúra karikázzuk fel őket
3) a felkarikázott cukkiniket megforgatjuk a fűszeres palacsintatésztában és azonnal belerakjuk a felmelegített olajba és aranybarna színűre sütjük őket
Figyelem! Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a pakora nyers marad, de túl hideg se, mert akkor pedig olajjal szívja meg magát.
A cukkini pakorákat vajas petrezselymes rizzsel és mangó csatnival tálaltam.
Tipp: ha nem idegenkedsz a fűszeresebb/csípősebb ízektől, akkor a pakora tésztájába lehet még tenni aszafoetidát (hinget), chilit és esetleg kalondzsit is.
Jó étvágyat kívánok!