Merd elengedni a fantáziád és megtapasztalni új ízvilágokat!

Ildyoga vegakonyhája

Ildyoga vegakonyhája

Rukkolás paradicsomos penne tészta

pirított kesudióval

2019. augusztus 30. - Ildyoga

Itt a paradicsomszezon! Lehet enni nyersen, főve, sütve, grillezve, szárítva... Az itthoni kis veteményeskertemben is bőven terem a piros gyümölcsből. A paradicsom Közép- és Dél-Amerikában őshonos, a XVI. században ismerkedett meg vele az európai ember. Azonban piros színe miatt mérgezőnek tartották, így sokáig csak dísznövényként használták, holott tulajdonképpen egy gyógynövényről van szó. Az érett paradicsom színét a likopin adja, ami kémiailag az A-vitamin rokona, mégis eltérő az élettani hatása.

dscf0295.JPG


Miért érdemes paradicsomot enni?
- a paradicsomban található likopin természetes antioxidáns, vagyis védi a sejteket az öregedéstől
- béta-karotin tartalmánál fogva védi a bőrt a UV fény káros hatásaitól
- K-vitamin és kálcium tartalma erősíti a csontokat, hozzájárul a csontsűrűség növeléséhez
- gazdag krómban, ami részt vesz a vércukorszint szabályozásában
- a benne található A-vitamin javítja a látást, segít megelőzni a farkasvakságot és javítja a haj állapotát
- a bioflavonoidok és karotenoidok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami a krónikus fájdalmakat enyhíti
- segít megakadályozni a vese- és az epekövek kialakulását
- természetesen módon támogatja a szabadgyökök elleni védekezést
- kevés kalóriát, sok vizet és rostot tartalmaz, így elősegíti a testsúly csökkenését
- mindezeken kívül kiváló folsav és kálium forrás, tiamint, niacint, B6-vitamint, foszfort és rezet is tartalmaz, alacsony a só, a telített zsírsav és a koleszterin tartalma

A paradicsom feldolgozás során veszít a tápértékéből, azonban a benne lévő likopin így jobban képes hasznosulni a szervezetben. Szóval nekiálltam paradicsomos ebédet készíteni.

Rukkolás paradicsomos penne tészta
(pirított kesudióval)

20190824_123706.jpg

Hozzávalók (2 főre):

1 nagyobb friss, érett paradicsom
3-4 ek paradicsompüré
3-4 gerezd fokhagyma
olaj
só, bors
egy jó nagy marék rukkola saláta
1 ek kesudió
1 ek sörélesztőpehely (el is hagyható, vagy sajttal helyettesíthető)
20 dkg teljes kiőrlésű durum penne tészta

Elkészítés:

1) a zúzott vagy tört fokhagymát a felmelegített olajon megfuttatjuk
2) hozzáadjuk a felvagdalt paradicsomot (én szeletekre vágtam, de lehet akár kockázni is, úgyis összeesik) és hagyjuk egy kicsit összefőni a fokhagymával (kb. 5 perc)
3) közben kifőzzük a penne tésztát és megpirítjuk a felvagdosott kesudiót
4) a fokhagymás paradicsomunkat felöntjük a paradicsompürével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg a paradicsomos lé szószosabbá nem válik
5) elzárjuk a lángot és hozzáadjuk a megmosott rukkola salátát (nem szükséges kisebb darabokra vágni, mert összeesik), valamint a sörélesztőpelyhet (vagy a reszelt sajtot)
6) jól összekeverjük mindezt a kifőtt penne tésztával
7) a legvégén meghintjük a pirított kesudióval

Tipp: a rukkolát akár friss bazsalikommal vagy petrezselyemzölddel is helyettesíthetjük

Jó étvágyat kívánok!

(Ha sörélesztőpelyhet használsz egy vegán és laktózmentes ételt kapsz.)
vegan_jelzes.jpglaktozmentes_jelzes.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ildyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr1915031844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása