Bizony, még mindig a paradicsom! Tudom, hogy az előző recept is paradicsomos volt, de ezt a paradicsomos pite receptet mindenképpen szeretném veletek megosztani.
Tudtátok, hogy a paradicsom nemcsak belsőleg, hanem külsőleg használva is nagyon hatékony? Eltávolítja a méreganyagokat és gyorsítja a gyógyulást. Leggyakrabban nehezen gyógyuló sebeknél alkalmazzák pakolásként: egy szelet nyers paradicsomot a begyulladt részre helyeznek pár órára vagy akár egy éjszakára. A paradicsom a keléseket, gennyes részeket megtisztítja, a seb ezáltal könnyebben gyógyul és a gyulladás is csillapodik. Ugyanez ez a módszer kiválóan enyhíti a rovarcsípést és a szőrtüszőgyulladás okozta kellemetlenségeket. Mindazonáltal regenerálja a bőrt, fertőtlenítő és hámlasztó hatású, valamint összehúzza a pórusokat, így a paradicsomos pakolás rendszeres használatával a pattanások megjelenése is csökkenthető. Sőt! Akár tonikként is használható: egy félbevágott paradicsommal áttörölve az arcot és megvárva míg a leve megszárad (ha bírja a bőröd), majd utána lemosva azt, igazi felfrissülést ad. Égési sérülések esetén is gyógyír (pl.: napégette bőr). Sokan a májfoltok és a szeplők halványítására is alkalmazzák. Természetesen minden esetben a vegyszermentes paradicsom ajánlatos!
Nos, mindezek után én is egy paradicsomos pakolást adtam a pitémnek. :)
Paradicsomos pite
Hozzávaló (2 főre):
a feltéthez:
2-3 db közepes, érett paradicsom
5-6 gerezd fokhagyma
olaszos fűszerkeverék (egy-egy kávéskanál petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, majoranna, rozmaring és oregánó keveréke)
kb 1,5 ek dijoni mustár
kb 120-125 gramm ricotta
a tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy tönkölybúzaliszt)
50 gramm olvasztott vaj (én laktózmenteset használtam)
chia mag "tojás" (mivel tojást sem eszem; 1 ek chia mag 4 ek vízbe áztatva)
50 ml víz
egy csipet só és egy csipetnyi édesítő
1,5 tk szódabikarbóna
0,5 tk almaecet
Elkészítés:
1) a paradicsomokat félcentis karikákra vágjuk, kicsit megsózzuk, papírtörlőre rakjuk és félrehelyezzük
2) a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, valamint elkészítjük a fűszerkeveréket is, majd ezeket is félretesszük
3) a sütőt előmelegítjük 180-200 fokra
4) összeállítjuk a tésztát: először a száraz összevalókat keverjük össze, majd egymás után jöhetnek a folyékony összetevők is (víz, chia mag "tojás", olvasztott vaj, almaecet); addig gyúrjuk mindezt, amíg össze nem áll a tészta (enyhén ragadós lesz, de így a jó)
5) egy sütőpapírral bélelt tepsibe kör alakúra nyújtjuk kézzel(!) a tésztát; körülbelül pizza tészta vastagságúra
6) jöhet a feltét: először megkenjük jó alaposan a dijoni mustárral, majd ezt követően a ricottával, végül ráhelyezzük a paradicsomkarikákat (kicsit távolabb a tészta szélétől, hogy majd azt vissza tudjuk hajtani), megszórjuk az apróra vágott fokhagymával és a fűszerkeverékkel, majd a szélénél visszahajtogatjuk a tésztát
7) ezek után olajspray-vel mindenhol egy kicsit lespricceltem, lekentem a felhajtogatott részt főzőtejszínnel (lehet laktózmentes vagy növényi alapú is) és raktam is be a sütőbe sülni 20-25 percre
Olyan finom lett, hogy egy ültőbe megettük a párommal mindet!
Jó étvágyat kívánok!
(Laktózmentes verzió: laktózmentes tejtermékek - vaj, ricotta, főzőtejszín - használatával)